Jun 29 2011


Oscar / Medició de la diversitat als agrosistemes / Dia 3

Hui hem continuat amb el treball, com de costum, ampliant cada vegada més en la matéria.

A primera hora del matí, ens hem dedicat a continuar identificant les espècies que havien quedad pendents d’ahir i hem fet noves fotos, d’espècies trobades en altres plantes (en concret, dues plantes més).

En acabar, hem començat a introduir la part novedosa de hui, per la qual cosa ens hem ficat a la recerca d’informació (per internet i amb ajuda de llibres especialitzats) sobre artròpods i nematodes, a més de averiguar quins eren els diferents mètodes d’estudi de la fauna del sòl (especialment, és clar, artròpods i nematodes).

Hem dedicat també gran part del temps a gravar videos de nosaltres fent treball habitual en el laboratori: Atrapant insectes de les plantes, identificant-los amb el microscopi, etc. La veritat és que ha sigut amé i ha relaxat l’atmosfera de l’aula.

Al final de la classe, hem ficat en pràctica alguns dels mètodes que havíem aprés anteriorment. Hem començat amb el mètode de l’embut de Berlese, per a capturar i estudiar artròpodes.

Consisteix en el següent: Es deixa dins d’un recipient cilíndric tancat un tros de terra (quantificat) sobre una reixeta, de manera que la terra es mantinga cap a la meitat del cilindre sense caure. A la part inferior d’aquest, es deixa un potet (que sobreeix) amb una mescla d’aigua, alcohol i glicerina. Els artròpodes ixen de la terra i se’n van al potet, on se’ls pot observar còmodament.

L’altre, el mètode de l’embut de Baermann, s’utilitza per a estudiar nematodes. L’embut de Baermann acaba en un xicotet recipient transparent tancat, que no deixa que passe l’aigua. Aquest es plena d’aigua i posteriorment és plenat d’un grapat de terra (també quantificat) recolzat sobre un fi tros de paper. D’aquesta manera, els nematodes ixen de la terra i travessen el paper, dirigint-se al recipient transparent de l’embut.

Com ja tenim tots els embuts preparats, només hem d’esperar fins demà per a poder veure quins artròpodes i nematodes habiten en eixos grapats de terra en concret.

Deixe hui també altres fotos tretes per a identificar insectes:

Comentarios desactivados en Oscar / Medició de la diversitat als agrosistemes / Dia 3
Comments are closed at this time.